04 dec 2014
december 4, 2014

Ruitschade in de winter

 

De winter is een gevoelige periode voor uw autoruiten. Bij ruitschade in de winter komt het namelijk vaak voor, dat door het bevriezen van het wegdek, gaten in het asfalt ontstaan.

Losgekomen deeltjes kunnen voor steenslag zorgen. Bij sterretjes in uw ruit is het belangrijk om uw ruitverwarming geleidelijk aan te zetten, te grote snelle temperatuurverschillen kunnen de ster laten uitscheuren. Het is daarom ook onverstandig om bevroren ramen te laten ontdooien door er warm/heet water over te gieten. Er is voor bevroren ramen een speciale ontdooier te verkrijgen in een spuitbus. Bij sterren in uw ruit is dit een goed alternatief in plaats van het krabben van uw ruiten, hierdoor oefent u namelijk geen druk uit op de ruit.

Een andere optie is om uw voorruit af te dekken met een speciale hoes, hierdoor voorkomt u dat er ijsvorming op de voorruit ontstaat. Gebruik hiervoor geen papier of karton, deze materialen kunnen vastvriezen aan uw ruit.

In de winter is het tevens aan te raden om uw ramen en wissers regelmatig te ontvetten met Glassex, vette ramen zijn namelijk gevoeliger voor condensvorming. Bij strenge vorst is het overigens ook verstandig om de automatische inklapfunctie van uw buitenspiegels uit te schakelen. Zo voorkomt u dat ze onbruikbaar worden.

Andere tips om de winter goed door te komen

  • Zorg dat je vorstbestendige ruitensproeiervloeistof gebruikt en zet na het bijvullen de sproeier direkt aan.
  • Spuit siliconen spray op je deur- en kofferbak rubbers of smeer ze in met vaseline.
  • Spuit kruipolie in je deurslot en het slot van je tankdop om bevriezing te voorkomen.
  • Zet bij het parkeren je auto niet op de handrem, maar parkeer in zijn versnelling. De handrem kan dan niet vastvriezen.
  • Laat bij de garage controleren of je koelvloeistof vorstbestendig is en of het niveau goed is en laat ook meteen je accu testen.

Mocht het toch misgaan en heeft u een “sterretje” in uw ruit dan kan Autoglaz Kennemerland u meestal snel helpen.